INNOWACJA PEDAGOGICZNA
"MAŁY KUCHARZ"
Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Mały kucharz”. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. „Mały kucharz” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
Cele programu:
1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
7. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich
8. Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi
9. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
10. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
Program będzie realizowany od października 2013 roku do czerwca 2014 roku w grupach 4,5 i 6 latków. Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1400.
W zajęciach kulinarnych uczestniczyć będą dzieci chętne (na zasadzie dobrowolności) pod kierunkiem nauczyciela swojej grupy. Podczas spotkań przedszkolaki wykonywać będą różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela.
Działania kulinarne:
1. Sałatki
2. Surówki
3. Soki i kompoty
4. Kolorowe kanapki
5. Pasty
6. Desery
7. Przystawki
7. Słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, pierniki, mazurki, drożdżowe bułeczki
9. Zapiekanki
10.Kulinarne fantazje
Zajęcia składać się będą z trzech części:
1.Wstepna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.
2.Działania dzieci pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy.
3.Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali.
Udział w zajęciach pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczy organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania oraz zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków, Zdobyte umiejętności będą mogły wykorzystać w życiu codziennym.
Joanna Onichimiuk
ROK SZKOLNY 2013/2014
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU EDUKACJI KULINARNEJ DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”
W ROKU SZKOLNYM 2013/2014
Lp |
Termin realizacji
|
Grupa |
Temat zajęć |
Osoba odpowiedzialna |
|
1. |
Październik |
14.10.2013 |
II |
„Sałatka warzywna” |
Bożena Dąbrowska |
2. |
15.10.2013 |
VI |
„Owocowe koreczki” |
Anna Brejnak |
|
3. |
16.10.2013 |
VIII |
„Zdrowa, kolorowa sałatka warzywna” |
Elżbieta Gregorczuk |
|
4. |
16.10.2013 |
VII |
„Owocowy deser” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
5. |
17.10.2013 |
IV |
„Owocowe szaszłyki” |
Urszula Płońska |
|
6. |
18.10.2013 |
III |
„Sałatka owocowa z naszych sadów” |
Urszula Witkowska |
|
7. |
Listopad |
18.11.2013 |
II |
„Sok z marchwi i jabłek” |
Urszula Orłowska |
8. |
19.11.2013 |
VI |
„Owocowe szaszłyki” |
Beata Perkowska |
|
9. |
20.11.2013 |
VII |
„Surówka z warzyw” |
Hanna Dąbrowska |
|
10. |
21.11.2013 |
IV |
„Pyszna sałatka” |
Wiesława Kubajewska |
|
11. |
21.11.2013 |
III |
„Sałatka jarzynowa” – przygotowanie sałatki z warzyw gotowanych |
Urszula Witkowska |
|
12. |
22.11.2013 |
VIII |
„Napój bananowy |
Bożena Domanowska |
|
13. |
Grudzień |
09.12.2013 |
II |
„Choinkowe ciasteczka” |
Bożena Dąbrowska |
14. |
10.12.2013 |
VI |
„Kutia” |
Anna Brejnak |
|
15. |
11.12.2013 |
VIII |
Świąteczne pierniczki” – zabawy kulinarne |
Elżbieta Gregorczuk |
|
16. |
11.12.2013 |
VII |
„Owsiane ciasteczka z wisienką” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
17. |
12.12.2013 |
IV |
Choinkowe pierniczki i ciasteczka” |
Urszula Płońska |
|
18. |
13.12.2013 |
III |
„Świąteczne pierniczki” – pieczenie ciasteczek |
Urszula Witkowska |
|
19. |
Styczeń |
13.01.2014 |
II |
„Wafelki na Dzień Babci i dziadka” |
Urszula Orłowska |
20. |
14.01.2014 |
VI |
„Naleśniki z bananami” |
Beata Perkowska |
|
21. |
15.01.2014 |
VII |
„Sałatka jarzynowa” |
Hanna Dąbrowska |
|
22. |
16.01.2014 |
IV |
„Gofry z bitą śmietaną i owocami” |
Wiesława Kubajewska |
|
23. |
16.01.2014 |
III |
„Słodkie i zdrowe przysmaki” – wykonywanie deseru z galaretek i owoców |
Urszula Witkowska |
|
24. |
17.01.2014 |
VIII |
„Kolorowe kanapki” – wykonanie pasty
|
Bożena Domanowska |
|
25. |
Luty |
10.02.2014 |
II |
„Sałatka owocowa” |
Bożena Dąbrowska |
26. |
11.02.2014 |
VI |
„Sok jabłkowo - marchewkowy” |
Anna Brejnak |
|
27. |
12.02.2014 |
VIII |
„Kolorowa mini pizza” – samodzielne przygotowanie pizzy |
Elżbieta Gregorczuk |
|
28. |
12.02.2014 |
VII |
„Kolorowe koreczki” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
29. |
13.02.2014 |
IV |
Zimowa sałatka jarzynowa”
|
Urszula Płońska |
|
30. |
14.02.2014 |
III |
„Owocowy zwierz” – tworzenie i spożywanie kompozycji z owoców egzotycznych |
Urszula Witkowska |
|
31. |
Marzec |
10.03.2014 |
II |
„Wesołe kanapki” |
Urszula Orłowska |
32. |
11.03.2014 |
VI |
„Mysia sałatka” |
Beata Perkowska |
|
33. |
12.03.2014 |
VII |
„Parówkowe potworki” |
Hanna Dąbrowska |
|
34. |
13.03.2014 |
IV |
“Parówki pod kołderką” |
Wiesława Kubajewska |
|
35. |
13.03.2014 |
III |
„Kanapkowe buźki” – przygotowanie kanapek z nowalijkami |
Urszula Witkowska |
|
36. |
14.03.2014 |
VIII |
„Pasty nie do butów” – przygotowanie kanapek z nowalijek i białego sera |
Bożena Domanowska |
|
37. |
Kwiecień |
07.04.2014 |
II |
„Figurki z jajek” |
Bożena Dąbrowska |
38. |
08.04.2014 |
VI |
„Wiosenna sałatka” |
Anna Brejnak |
|
39. |
09.04.2014 |
VIII |
„Zwierzaki – cudaki z jajek” – zabawy kulinarne |
Elżbieta Gregorczuk |
|
40. |
09.04.2014 |
VII |
„Kanapkowe buźki” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
41. |
10.04.2014 |
IV |
Wiosenne kanapki” |
Urszula Płońska |
|
42. |
11.04.2014 |
III |
„Mazurek wielkanocny” |
Urszula Witkowska |
|
43. |
Maj |
12.05.2014 |
II |
„Sałatka wiosenna” |
Urszula Orłowska |
44. |
13.05.2014 |
VI |
„Wesołe kanapki” |
Beata Perkowska |
|
45. |
14.05.2014 |
VII |
„Domki z herbatników” |
Hanna Dąbrowska |
|
46. |
15.05.2014 |
IV |
„Sałatka z pieczarkami” |
Wiesława Kubajewska |
|
47. |
15.05.2014 |
III |
„Owocowe szaszłyki” – zdrowy deser |
Urszula Witkowska |
|
48. |
16.05.2014 |
VIII |
„Siłotwórcze muesli” – wykonanie sałatki owocowej |
Bożena Domanowska |
|
49. |
Czerwiec |
09.06.2014 |
II |
„Owsiane cukierki” |
Bożena Dąbrowska |
50. |
10.06.2014 |
VI |
„Truskawkowy mus” |
Anna Brejnak |
|
51. |
11.06.2014 |
VIII |
„Ordery dla zasłużonych” – wykonanie deseru z herbatników i nu- telli |
Elżbieta Gregorczuk |
|
52. |
11.06.2014 |
VII |
„Owocowe szaszłyki” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
53. |
12.06.2014 |
IV |
Owocowy koktajl” |
Urszula Płońska |
|
54. |
13.06.2014 |
III |
„Kolorowe kanapki” – przygotowanie kanapek z dodatkiem kolorowych warzyw |
Urszula Witkowska |
Sprawozdanie z realizacji innowacji pedagogicznej
„Mały kucharz” - Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków
w roku szkolnego 2013/ 2014
Innowacja pedagogiczna „Mały Kucharz” – program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków realizowany był od października 2013 roku do czerwca 2014 roku w sześciu grupach wiekowych – 4,5 i 6 latków. Zajęcia odbywały się w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1400. W zajęciach uczestniczyły dzieci chętne ( na zasadzie dobrowolności) pod kierunkiem nauczyciela swojej grupy. Innowacja rozszerzyła i uatrakcyjniła ofertę przedszkola.
Zakładane cele programu zostały osiągnięte. Podczas zajęć dzieci wykonywały różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu. W trakcie realizacji innowacji omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijania samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażania zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzania dzieciom możliwości do działania kulinarnego, czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywania nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenia wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijania poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznania z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażania podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich. Podczas zajęć zostały wykorzystane różnorodne metody i formy pracy z dziećmi: rozmowa, pokaz, demonstracja, prezentacja, praktyczne działania. Dzieci wykonywały urozmaicone działania kulinarne: sałatki, surówki, soki, kolorowe kanapki, pasty, desery, przystawki, słodkie wypieki, zapiekanki i kulinarne fantazje.
Założone działania kulinarne zawarte w harmonogramie innowacji zostały zrealizowane.
Dzieci w poszczególnych grupach wykonały różnorodne dania. Były to:
Grupa II – 4 latki
- Październik - Sałatka warzywna
- Listopad - Sok z marchwi i jabłek
- Grudzień - Choinkowe ciasteczka
- Styczeń - Wafelki na Dzień Babci i Dziadka
- Luty - Sałatka owocowa
- Marzec - Wesołe kanapki
- Kwiecień - Figurki z jajek
- Maj - Sałatka wiosenna
- Czerwiec - Owsiane cukierki
Grupa III – 5 latki
- Październik – Sałatka owocowa z naszych sadów
- Listopad – Sałatka jarzynowa
- Grudzień – Świąteczne pierniczki
- Styczeń – Deser z galaretek i owoców
- Luty – Owocowy zwierz – kompozycje z owoców egzotycznych
- Marzec – Kanapkowe buźki – kanapki z nowalijkami
- Kwiecień – Mazurek wielkanocny
- Maj – Owocowe szaszłyki – zdrowy deser
- Czerwiec – Kolorowe kanapki z dodatkiem kolorowych warzyw
Grupa IV – 4 latki
- Październik – Owocowe szaszłyki
- Listopad – Pyszna sałatka
- Grudzień – Choinkowe pierniczki i ciasteczka
- Styczeń – Gofry z bitą śmietaną i owocami
- Luty – Zimowa sałatka jarzynowa
- Marzec – Parówki pod kołderką
- Kwiecień – Wiosenne kanapki
- Maj – Sałatka z pieczarkami
- Czerwiec – Owocowy koktajl
Grupa VI – 6 latki
- Październik – Owocowe koreczki
- Listopad – Owocowe szaszłyki
- Grudzień - Kutia
- Styczeń – Naleśniki z bananami
- Luty – Sok jabłkowo - marchewkowy
- Marzec – Mysia sałatka
- Kwiecień – Wiosenna sałatka
- Maj – Wesołe kanapki
- Czerwiec – Truskawkowy mus
Grupa VII – 5 latki
- Październik – Owocowy deser
- Listopad – Surówka z warzyw
- Grudzień – Owsiane ciasteczka z wisienką
- Styczeń – Sałatka jarzynowa
- Luty – Kolorowe koreczki
- Marzec – Parówkowe potworki
- Kwiecień – Kanapkowe buźki
- Maj – Domki z herbatników
- Czerwiec – Owocowe szaszłyki
Grupa VIII – 6 latki
- Październik – Zdrowa, kolorowa sałatka warzywna
- Listopad – Napój bananowy z cynamonową nutką
- Grudzień – Świąteczne pierniczki
- Styczeń – Kolorowe kanapki
- Luty – Kolorowa mini pizza
- Marzec – Kanapki z nowalijek i białego sera
- Kwiecień – Zwierzaki – cudaki z jajek
- Maj – Sałatka owocowa
- Czerwiec – Deser z herbatników
Działania kulinarne dzieci podczas realizacji programu innowacji opisywane były na bieżąco w kronice przedszkolnej, na stronie internetowej przedszkola, na stronie internetowej Urzędu Miasta Łapy i w „Gazecie Łapskiej”.
Ewaluacja programu edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” prowadzona była w formie kart ewaluacji poszczególnych zajęć i dotyczyła efektów jakie osiągnęły dzieci oraz ankiet skierowanych do rodziców w celu oceny realizowanego programu. Na tej podstawie określono wnioski dotyczące realizacji założonych celów. Ewaluacja innowacji dowiodła, że był udany a założone cele wychowawcze i dydaktyczne zostały zrealizowane. Program ten rozszerzył ofertę edukacyjna przedszkola i wykształcił prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.
W wyniku analizy kart ewaluacji można stwierdzić, że wszystkie dzieci:
- Bardzo chętnie uczestniczą w zajęciach kulinarnych
- Są zainteresowane działaniami kulinarnymi
- Z wielkim zaangażowaniem wykonują wszystkie potrawy
- Odczuwają radość z wykonanej pracy
- Starannie dekorują potrawy wg własnych pomysłów
- Z apetytem spożywają przygotowane przez siebie potrawy
- Kulturalnie zachowują się przy stole
- Znają odżywczą wartość owoców i warzyw
- Rozumieją konieczność spożywania napojów mlecznych
- Znają zasady zdrowego żywienia
- Mają rozwinięte poczucie kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
- Używają z zachowaniem bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych
- Dbają o higienę, bezpieczeństwo i porządek na stolikach podczas pracy
- Chętnie przekazują przepisy rodzicom
- Chętnie częstują samodzielnie wykonanymi potrawami kolegów, rodziców i dziadków
W wyniku analizy ankiet skierowanych do rodziców (analizie poddano136 ankiet, tj.97,1%) można stwierdzić, że rodzice są bardzo zadowoleni z udziału swoich dzieci w realizowanej innowacji. Jednogłośnie wypowiedzieli się, że dzieci dzielą się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i pomagają w przygotowywaniu posiłków w domu zwracając uwagę na to co jedzą. Rodzice uważają że program kulinarny „Mały kucharz” był bardzo interesujący i powinien być nadal kontynuowany
Mocne strony programu innowacji:
- Różnorodność metod i form pracy z dziećmi
- Możliwość przygotowywania urozmaiconych dań
- Opanowanie przez dzieci umiejętności samodzielnego przygotowania posiłku i w grupie (podział obowiązków i rozplanowanie czasu potrzebnego do przygotowania potrawy)
- Pogłębienie wiedzy kulinarnej dzieci
- Rozwinięcie umiejętności kulinarnych, korygowanie złych przyzwyczajeń i wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych
- Przezwyciężanie niechęci dzieci do nowych smaków poprzez samodzielne przygotowanie potraw
- Poznanie wartości odżywczych niektórych produktów
- Poznanie przez dzieci zasad zdrowego odżywiania się
- Integrowanie dzieci podczas wspólnego przygotowywania posiłków
- Osiągnięcie przez dzieci sukcesu w działaniach kulinarnych (wzmocnienie wiary we własne możliwości)
Wnioski
Program innowacji pedagogicznej „Mały kucharz” został zrealizowany i okazał się sukcesem pedagogiczno – wychowawczym, który będzie kontynuowany w roku szkolnym 2014/2015 w Przedszkolu nr 1 w Łapach.
Joanna Onichimiuk
Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków
„Mały kucharz”
W roku szkolnym 2014/ 2015 program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” będzie realizowany od listopada do maja w 6 grupach wiekowych:
- w grupie II – 5 latków – wychowawca: Bożena Dąbrowska i Urszula Orłowska
- w grupie III – 5-6 latków – wychowawca: Katarzyna Piszczatowska i Hanna Dąbrowska
- w grupie IV – 5 latków – wychowawca: Urszula Płońska i Wiesława Kubajewska
- w grupie VI – 4 latków – wychowawca: Joanna Onichimiuk i Agata Kamińska
- w grupie VII – 4 latków –wychowawca: Krystyna Granaszewska i Elżbieta Piszczatowska
- w grupie VIII – 6 latków – wychowawca: Anna Brejnak i Beata Perkowska
Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1200.
Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwolą dzieciom czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku. Realizacja programu wzbogaci wiadomości dzieci, rozwinie umiejętności kulinarne oraz wykształci prawidłowe nawyki żywieniowe.
Koordynator: Joanna Onichimiuk
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU EDUKACJI KULINARNEJ
DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”
W ROKU SZKOLNYM 2014/2015
Lp |
Termin realizacji
|
Grupa |
Temat zajęć |
Osoba odpowiedzialna |
|
1. |
Listopad |
17.11.2014 |
VIII |
„Naleśniki z dżemem i jogurtem” |
Anna Brejnak |
2. |
18.11.2014 |
II |
„Kanapki z pastą jajeczną i serową” |
Bożena Dąbrowska |
|
3. |
18.11.2014 |
IV |
„Pizzerinka” |
Urszula Płońska |
|
4. |
19.11.2014 |
VI |
„Mini pizza z ciasta francuskiego” |
Joanna Onichimiuk |
|
5. |
20.11.2014 |
VII |
„Kolorowe pucharki” - deser z kolorowych galaretek |
Elżbieta Piszczatowska |
|
6. |
21.11.2014 |
III |
„Jogurt Piotruś Pan” |
Hanna Dąbrowska |
|
7. |
Grudzień |
08.12.2014 |
VIII |
„Jabłka pieczone z cynamonem” |
Beata Perkowska |
8. |
09.12.2014 |
II |
„Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem” |
Urszula Orłowska |
|
9. |
09.12.2014 |
IV |
Kanapki z pastą pieczeniową |
Wiesława Kubajewska |
|
10. |
10.12.2014 |
VI |
„Świąteczne ciasteczka” |
Joanna Onichimiuk |
|
11. |
11.12.2014 |
VII |
„Sałatka jarzynowa” |
Krystyna Granaszewska |
|
12. |
12.12.2014 |
III |
„Piernikowe serduszka” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
13. |
Styczeń |
12.01.2015 |
VIII |
„Andruty z owocami” |
Anna Brejnak |
14. |
13.01.2015 |
II |
„Kolorowe koreczki” |
Bożena Dąbrowska |
|
15. |
13.01.2015 |
IV |
„Owsiane ciasteczka z wisienkami” |
Urszula Płońska |
|
16. |
14.01.2015 |
VI |
„Karnawałowe koreczki” |
Joanna Onichimiuk |
|
17. |
15.01.2015 |
VII |
„Tort z naleśników” |
Elżbieta Piszczatowska |
|
18. |
16.01.2015 |
III |
Naleśniki z dżemem i owocami” |
Hanna Dąbrowska |
|
19. |
Luty |
09.02.2015 |
VIII |
„Myszki i muchomorki” |
Beata Perkowska |
20 |
10.02.2015 |
II |
„Mini pizza” |
Urszula Orłowska |
|
21. |
10.02.2015 |
IV |
„Sałatka z kurczakiem i ananasem” |
Wiesława Kubajewska |
|
22. |
11.02.2015 |
VI |
„Witaminowy sok” |
Agata Kamińska |
|
23. |
12.02.2015 |
VII |
„Domki z herbatników” |
Krystyna Granaszewska |
|
24. |
13.02.2015 |
III |
„Zapiekanki z serem” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
25. |
Marzec |
09.03.2015 |
VIII |
„Sałatka jarzynowa” |
Anna Brejnak |
26. |
10.03.2015 |
II |
„Sałatka z paluszkami krabowymi” |
Bożena Dąbrowska |
|
27. |
10.03.2015 |
IV |
„Francuskie koperty z niespodzianką” |
Urszula Płońska |
|
28. |
11.03.2015 |
VI |
„Sałatka jarzynowa” |
Joanna Onichimiuk |
|
29. |
12.03.2015 |
VII |
„Fantazyjne jajka” |
Elżbieta Piszczatowska |
|
30. |
13.03.2015 |
III |
„Muchomorki” |
Hanna Dąbrowska |
|
31. |
Kwiecień |
13.04.2015 |
VIII |
„Koreczki – zdrowe przekąski” |
Beata Perkowska |
32. |
14.04.2015 |
II |
„Murzynek” |
Urszula Orłowska |
|
33. |
14.04.2015 |
IV |
„Pucharki z musem brzoskwiniowym” |
Wiesława Kubajewska |
|
34. |
15.04.2015 |
VI |
„Fantazyjne jajka” |
Agata Kamińska |
|
35. |
16.04.2015 |
VII |
„Smaczne buźki- kolorowe kanapeki |
Krystyna Granaszewska |
|
35. |
17.04.2015 |
III |
„Jabłka zapiekane w cieście” |
Katarzyna Piszczatowska |
|
37. |
Maj |
11.05.2015 |
VIII |
„Wesołe kanapki” |
Anna Brejnak |
38. |
12.05.2015 |
II |
„Owocowy pucharek” |
Bożena Dąbrowska |
|
39. |
12.05.2015 |
IV |
„Tęczowe galaretki z owocami” |
Urszula Płońska |
|
40. |
13.05.2015 |
VI |
„Owocowe szaszłyki” |
Joanna Onichimiuk |
|
41. |
14.05.2015 |
VII |
„Koperty z jabłkiem” |
Elżbieta Piszczatowska |
|
42. |
15.05.2015 |
III |
„Sałatka z gotowanych warzyw” |
Hanna Dąbrowska |
Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków
„Mały kucharz”
W roku szkolnym 2015/ 2016 program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” będzie realizowany od października do maja w 5 grupach wiekowych:
- w grupie III – 4 latków – wychowawca: Katarzyna Falkowska i Urszula Orłowska
- w grupie IV – 5-6 latków – wychowawca: Katarzyna Falkowska i Agata Kamińska
- w grupie VI – 5 latków – wychowawca: Joanna Onichimiuk i Agata Kamińska
- w grupie VII – 5 latków –wychowawca: Krystyna Granaszewska i Bożena Dąbrowska
- w grupie VIII – 4 latków – wychowawca: Elżbieta Gregorczuk i Bożena Domanowska
Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1200.
Program innowacji jest zgodny z Programem edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci ,,Nasze przedszkole” Małgorzaty Kwaśniewskiej i Wiesławy Żaby- Żabińskiej. Innowacja łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Obejmuje następujące rodzaje aktywności: społeczną, poznawczą, techniczną i zdrowotną. Zawiera treści dotyczące:
- kształtowania czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych
- rozwijania zainteresowań i umiejętności kulinarnych
- poznawania wybranych urządzeń gospodarstwa domowego
- dbanie o bezpieczeństwo własne oraz innych
- dbania o własne zdrowie
Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwolą dzieciom czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdobywać nowe doświadczenia kulinarne
Koordynator: Joanna Onichimiuk
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU
EDUKACJI KULINARNEJ DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”
W ROKU SZKOLNYM 2015/2016
Lp |
Termin realizacji
|
Grupa |
Temat zajęć |
Osoba odpowiedzialna |
|
1. |
Październik |
12.10.2015 |
VI |
Owocowe jeżyki |
Joanna Onichimiuk |
2. |
13.10.2015 |
III |
Koktajl piękności |
Katarzyna Falkowska |
|
3. |
15.10.2015 |
IV |
Koktajl piękności |
Katarzyna Falkowska |
|
4. |
15.10.2015 |
VIII |
Zdrowa i kolorowa sałatka owocowa |
Elżbieta Gregorczuk |
|
5. |
16.10.2015 |
VII |
Koreczki – zdrowe przekąski |
Krystyna Granaszewska |
|
6. |
Listopad |
17.11.2015 |
III |
Owocowe koreczki |
Urszula Orłowska |
7. |
17.11.2015 |
IV |
Kolorowe kanapki |
Agata Kamińska |
|
8. |
18.11.2015 |
VI |
Kolorowe kanapki |
Agata Kamińska |
|
9. |
19.11.2015 |
VIII |
Koreczki owocowe |
Bożena Domanowska |
|
10. |
20.11.2015 |
VII |
Andruty z owocami i miodem |
Bożena Dąbrowska |
|
11. |
Grudzień |
14.12.2015 |
VI |
Zakręcone naleśnikowe ślimaczki na patyku |
Joanna Onichimiuk |
12. |
15.12.2015 |
III |
Deser owocowy z serową pianką |
Katarzyna Falkowska |
|
13. |
17.12.2015 |
IV |
Deser owocowy z serową pianką |
Katarzyna Falkowska |
|
14. |
17.12.2015 |
VIII |
Tosty z szynką, serem, papryką i pomidorem |
Elżbieta Gregorczuk |
|
15. |
18.12.2015 |
VI |
Deser jogurtowo -owocowy |
Krystyna Granaszewska |
|
16. |
Styczeń |
12.01.2016 |
III |
Karnawałowe fantazje |
Urszula Orłowska |
17. |
12.01.2016 |
IV |
Kanapka waflowa z miodem i owocami |
Agata Kamińska |
|
18. |
13.01.2016 |
VI |
Kanapka waflowa z miodem i owocami |
Agata Kamińska |
|
19. |
14.01.2016 |
VIII |
Mysia sałatka z jajek i sera |
Bożena Domanowska |
|
20. |
15.01.2016 |
VII |
Sałatka z kurczakiem |
Bożena Dąbrowska |
|
21. |
Luty |
08.02.2016 |
VI |
Sałatka z kurczakiem |
Joanna Onichimiuk |
22. |
09.02.2016 |
III |
Kulki z płatkami owsianymi |
Katarzyna Falkowska |
|
23. |
11.02.2016 |
IV |
Kulki z płatkami owsianymi |
Katarzyna Falkowska |
|
24. |
11.02.2016 |
VIII |
Naleśniki z musem jabłkowym i jogurtem |
Elżbieta Gregorczuk |
|
25. |
12.02.2016 |
VII |
Mini pizza” –zapiekanka |
Krystyna Granaszewska |
|
26. |
Marzec |
08.03.2016 |
III |
Galaretki- łódeczki |
Urszula Orłowska |
27. |
08.03.2016 |
IV |
Galaretka z owocami w skórce pomarańczy |
Agata Kamińska |
|
28. |
09.03.2016 |
VI |
Galaretka z owocami w skórce pomarańczy |
Agata Kamińska |
|
29. |
10.03.2016 |
VIII |
Marchewka z pomarańczową nutką |
Bożena Domanowska |
|
30. |
11.03.2016 |
VII |
Mini kanapeczki |
Bożena Dąbrowska |
|
31. |
Kwiecień |
11.04.2016 |
VI |
Sałatka wiosenna |
Joanna Onichimiuk |
32. |
12.04.2016 |
III |
Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką |
Katarzyna Falkowska |
|
33. |
14.04.2016 |
IV |
Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką |
Katarzyna Falkowska |
|
34. |
14.04.2016 |
VIII |
Zwierzaki – cudaki z jajek |
Elżbieta Gregorczuk |
|
35. |
15.04.2016 |
VII |
Łódeczki z jajek – wielkanocne smaki |
Krystyna Granaszewska |
|
36. |
Maj |
10.05.2016 |
III |
Sałatka jarzynowa |
Urszula Orłowska |
37. |
10.05.2016 |
IV |
Jogurtowe Parfait |
Agata Kamińska |
|
38. |
11.05.2016 |
VI |
Jogurtowe Parfait |
Agata Kamińska |
|
39. |
12.05.2016 |
VIII |
Koktajl bananowy |
Bożena Domanowska |
|
40. |
13.05.2016 |
VII |
Owocowe szaszłyki |
Bożena Dąbrowska |