INNOWACJA PEDAGOGICZNA

"MAŁY KUCHARZ"

Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

 

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Mały kucharz”. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. „Mały kucharz” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.

Cele programu:

1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego

2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków

3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków

4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku

5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów

6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna

7. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich

8. Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi

9. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych

10. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole

 

Program będzie realizowany od października 2013 roku do czerwca 2014 roku w grupach 4,5 i 6 latków. Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1400.

W zajęciach kulinarnych uczestniczyć będą dzieci chętne (na zasadzie dobrowolności) pod kierunkiem nauczyciela swojej grupy. Podczas spotkań przedszkolaki wykonywać będą różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela.

 

Działania  kulinarne:

1. Sałatki

2. Surówki

3. Soki i kompoty

4. Kolorowe kanapki

5. Pasty

6. Desery

7. Przystawki

7. Słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, pierniki, mazurki, drożdżowe bułeczki

9. Zapiekanki

10.Kulinarne fantazje

 

 

Zajęcia składać się będą z trzech części:

1.Wstepna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.

2.Działania dzieci pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy.

3.Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali.

 

Udział w zajęciach  pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczy organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania oraz  zachowania higieny  podczas przyrządzania posiłków, Zdobyte umiejętności będą mogły wykorzystać w życiu codziennym.

 

 

 

                                                                                                                                                Joanna Onichimiuk

 

 

 

 

 




ROK SZKOLNY 2013/2014


HARMONOGRAM  DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU EDUKACJI KULINARNEJ DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”

W ROKU SZKOLNYM 2013/2014


 

Lp

 

Termin realizacji

 

 

Grupa

 

Temat zajęć

 

Osoba odpowiedzialna

1.

Październik

14.10.2013

II

„Sałatka warzywna”

Bożena Dąbrowska

2.

15.10.2013

VI

„Owocowe koreczki”

Anna Brejnak

   3.

16.10.2013

VIII

„Zdrowa, kolorowa sałatka warzywna”

Elżbieta Gregorczuk

4.

16.10.2013

VII

„Owocowy deser”

Katarzyna Piszczatowska

5.

17.10.2013

IV

„Owocowe szaszłyki”

Urszula Płońska

6.

18.10.2013

III

„Sałatka owocowa z naszych sadów”

Urszula Witkowska

7.

Listopad

18.11.2013

II

„Sok z marchwi i jabłek”

Urszula Orłowska

8.

19.11.2013

VI

„Owocowe szaszłyki”

Beata Perkowska

9.

20.11.2013

VII

„Surówka z warzyw”

Hanna Dąbrowska

10.

21.11.2013

IV

„Pyszna sałatka”

Wiesława Kubajewska

11.

21.11.2013

III

„Sałatka jarzynowa” – przygotowanie sałatki z warzyw gotowanych

Urszula Witkowska

12.

22.11.2013

VIII

„Napój bananowy 
z cynamonową nutką” – zabawy kulinarne

Bożena Domanowska

13.

Grudzień

09.12.2013

II

„Choinkowe ciasteczka”

Bożena Dąbrowska

14.

10.12.2013

VI

„Kutia”

Anna Brejnak

15.

11.12.2013

VIII

Świąteczne pierniczki” – zabawy kulinarne

Elżbieta Gregorczuk

16.

11.12.2013

VII

„Owsiane ciasteczka z wisienką”

Katarzyna Piszczatowska

17.

12.12.2013

IV

Choinkowe pierniczki i   ciasteczka” 

Urszula Płońska

18.

13.12.2013

III

„Świąteczne pierniczki” – pieczenie ciasteczek

Urszula Witkowska

19.

Styczeń

13.01.2014

II

„Wafelki na Dzień Babci i dziadka”

Urszula Orłowska

20.

14.01.2014

VI

„Naleśniki z bananami”

Beata Perkowska

21.

15.01.2014

VII

„Sałatka  jarzynowa”

Hanna Dąbrowska

22.

16.01.2014

IV

„Gofry z bitą śmietaną i owocami”

Wiesława Kubajewska

23.

16.01.2014

III

„Słodkie i zdrowe przysmaki”  wykonywanie deseru z galaretek i owoców

Urszula Witkowska

24.

17.01.2014

VIII

„Kolorowe kanapki” – wykonanie pasty
 z kiełkami

 

Bożena Domanowska

25.

Luty

10.02.2014

II

„Sałatka owocowa”

Bożena Dąbrowska

26.

11.02.2014

VI

„Sok jabłkowo - marchewkowy”

Anna Brejnak

27.

12.02.2014

VIII

„Kolorowa mini pizza” – samodzielne przygotowanie pizzy

Elżbieta Gregorczuk

28.

12.02.2014

VII

„Kolorowe koreczki”

Katarzyna Piszczatowska

29.

13.02.2014

IV

Zimowa sałatka  jarzynowa”

 

Urszula Płońska

30.

14.02.2014

III

„Owocowy zwierz”  tworzenie i spożywanie kompozycji z owoców egzotycznych

Urszula Witkowska

31.

Marzec

10.03.2014

II

„Wesołe kanapki”

Urszula Orłowska

32.

11.03.2014

VI

„Mysia sałatka”

Beata Perkowska

33.

12.03.2014

VII

„Parówkowe potworki”

Hanna Dąbrowska

34.

13.03.2014

IV

“Parówki pod kołderką”

Wiesława Kubajewska

35.

13.03.2014

III

„Kanapkowe buźki” – przygotowanie kanapek z nowalijkami

Urszula Witkowska

36.

14.03.2014

VIII

Pasty nie do butów” – przygotowanie kanapek z nowalijek i białego sera

Bożena Domanowska

37.

Kwiecień

07.04.2014

II

„Figurki z jajek”

Bożena Dąbrowska

38.

08.04.2014

VI

„Wiosenna sałatka”

Anna Brejnak

39.

09.04.2014

VIII

„Zwierzaki – cudaki z jajek” – zabawy kulinarne

Elżbieta Gregorczuk

40.

09.04.2014

VII

„Kanapkowe buźki”

Katarzyna Piszczatowska

41.

10.04.2014

IV

Wiosenne kanapki”

Urszula Płońska

42.

11.04.2014

III

„Mazurek wielkanocny”

Urszula Witkowska

43.

Maj

12.05.2014

II

„Sałatka wiosenna”

Urszula Orłowska

44.

13.05.2014

VI

„Wesołe kanapki”

Beata Perkowska

45.

14.05.2014

VII

„Domki z herbatników”

Hanna Dąbrowska

46.

15.05.2014

IV

„Sałatka z pieczarkami”

Wiesława Kubajewska

47.

15.05.2014

III

„Owocowe szaszłyki” – zdrowy deser

Urszula Witkowska

48.

16.05.2014

VIII

„Siłotwórcze muesli” – wykonanie sałatki owocowej

Bożena Domanowska

49.

Czerwiec

09.06.2014

II

„Owsiane cukierki”

Bożena Dąbrowska

50.

10.06.2014

VI

„Truskawkowy mus”

Anna Brejnak

51.

11.06.2014

VIII

„Ordery dla zasłużonych” – wykonanie deseru

z herbatników i nu- telli

Elżbieta Gregorczuk

52.

11.06.2014

VII

„Owocowe szaszłyki”

Katarzyna Piszczatowska

53.

12.06.2014

IV

Owocowy koktajl”

Urszula Płońska

54.

13.06.2014

III

„Kolorowe kanapki” – przygotowanie kanapek z dodatkiem  kolorowych warzyw

Urszula Witkowska


 

 

 

Sprawozdanie z realizacji innowacji pedagogicznej

 „Mały kucharz” - Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

 w roku szkolnego 2013/ 2014

 

 

Innowacja pedagogiczna „Mały Kucharz” – program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków realizowany był od października 2013 roku do czerwca 2014 roku w sześciu grupach wiekowych – 4,5 i 6 latków. Zajęcia odbywały się w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1400. W zajęciach uczestniczyły dzieci chętne ( na zasadzie dobrowolności) pod kierunkiem nauczyciela swojej grupy. Innowacja rozszerzyła i uatrakcyjniła ofertę przedszkola.

Zakładane cele programu zostały osiągnięte. Podczas zajęć dzieci wykonywały różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu. W trakcie realizacji innowacji omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijania samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażania zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzania dzieciom możliwości do działania kulinarnego, czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywania nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenia wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijania poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznania z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażania podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich. Podczas zajęć zostały wykorzystane różnorodne metody i formy pracy z dziećmi: rozmowa, pokaz, demonstracja, prezentacja, praktyczne działania. Dzieci wykonywały urozmaicone działania kulinarne: sałatki, surówki, soki, kolorowe kanapki, pasty, desery, przystawki, słodkie wypieki, zapiekanki i kulinarne fantazje.

 

Założone działania kulinarne zawarte w harmonogramie innowacji zostały zrealizowane.

Dzieci w poszczególnych grupach wykonały różnorodne dania. Były to:

 

Grupa II – 4 latki

  1. Październik - Sałatka warzywna
  2. Listopad - Sok z marchwi i jabłek
  3. Grudzień - Choinkowe ciasteczka
  4. Styczeń - Wafelki na Dzień Babci i Dziadka
  5. Luty - Sałatka owocowa
  6. Marzec - Wesołe kanapki
  7. Kwiecień - Figurki z jajek
  8. Maj - Sałatka wiosenna
  9. Czerwiec - Owsiane cukierki

 

Grupa III – 5 latki

  1. Październik – Sałatka owocowa z naszych sadów
  2. Listopad – Sałatka jarzynowa
  3. Grudzień – Świąteczne pierniczki
  4. Styczeń – Deser z galaretek i owoców
  5. Luty – Owocowy zwierz – kompozycje z owoców egzotycznych
  6. Marzec – Kanapkowe buźki – kanapki z nowalijkami
  7. Kwiecień – Mazurek wielkanocny
  8. Maj – Owocowe szaszłyki – zdrowy deser
  9. Czerwiec – Kolorowe kanapki z dodatkiem kolorowych warzyw

 

Grupa IV – 4 latki

  1. Październik – Owocowe szaszłyki
  2. Listopad – Pyszna sałatka
  3. Grudzień – Choinkowe pierniczki i ciasteczka
  4. Styczeń – Gofry z bitą śmietaną i owocami
  5. Luty – Zimowa sałatka jarzynowa
  6. Marzec – Parówki pod kołderką
  7. Kwiecień – Wiosenne kanapki
  8. Maj – Sałatka z pieczarkami
  9. Czerwiec – Owocowy koktajl

 

Grupa VI – 6 latki

  1. Październik – Owocowe koreczki
  2. Listopad – Owocowe szaszłyki
  3. Grudzień - Kutia
  4. Styczeń – Naleśniki z bananami
  5. Luty – Sok jabłkowo - marchewkowy
  6. Marzec – Mysia sałatka
  7. Kwiecień – Wiosenna sałatka
  8. Maj – Wesołe kanapki
  9. Czerwiec – Truskawkowy mus

 

Grupa VII – 5 latki

  1. Październik – Owocowy deser
  2. Listopad – Surówka z warzyw
  3. Grudzień – Owsiane ciasteczka z wisienką
  4. Styczeń – Sałatka jarzynowa
  5. Luty – Kolorowe koreczki
  6. Marzec – Parówkowe potworki
  7. Kwiecień – Kanapkowe buźki
  8. Maj – Domki z herbatników
  9. Czerwiec – Owocowe szaszłyki

 

Grupa VIII – 6 latki

  1. Październik – Zdrowa, kolorowa sałatka warzywna
  2. Listopad – Napój bananowy z cynamonową nutką
  3. Grudzień – Świąteczne pierniczki
  4. Styczeń – Kolorowe kanapki
  5. Luty – Kolorowa mini pizza
  6. Marzec – Kanapki z nowalijek i białego sera
  7. Kwiecień – Zwierzaki – cudaki z jajek
  8. Maj – Sałatka owocowa
  9. Czerwiec – Deser z herbatników

 

Działania kulinarne dzieci podczas realizacji programu innowacji opisywane były na bieżąco w kronice przedszkolnej, na stronie internetowej przedszkola, na stronie internetowej Urzędu Miasta Łapy i w „Gazecie Łapskiej”.

Ewaluacja programu edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” prowadzona była w formie kart ewaluacji poszczególnych zajęć i dotyczyła efektów jakie osiągnęły dzieci oraz ankiet skierowanych do rodziców w celu oceny realizowanego programu. Na tej podstawie określono wnioski dotyczące realizacji założonych celów. Ewaluacja innowacji dowiodła, że był udany a założone cele wychowawcze i dydaktyczne zostały zrealizowane. Program ten rozszerzył ofertę edukacyjna przedszkola i wykształcił prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.

 

W wyniku analizy kart ewaluacji można stwierdzić, że wszystkie dzieci:

- Bardzo chętnie uczestniczą w zajęciach kulinarnych

- Są zainteresowane działaniami kulinarnymi

- Z wielkim zaangażowaniem wykonują wszystkie potrawy

- Odczuwają radość z wykonanej pracy

- Starannie dekorują potrawy wg własnych pomysłów

- Z apetytem spożywają przygotowane przez siebie potrawy

- Kulturalnie zachowują się przy stole

- Znają odżywczą wartość owoców i warzyw

- Rozumieją konieczność spożywania napojów mlecznych

- Znają zasady zdrowego żywienia

- Mają rozwinięte poczucie kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna

- Używają  z zachowaniem bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

- Dbają o higienę, bezpieczeństwo i porządek na stolikach podczas pracy

- Chętnie przekazują przepisy rodzicom

- Chętnie częstują samodzielnie wykonanymi potrawami kolegów, rodziców i dziadków

 

W wyniku analizy ankiet skierowanych do rodziców (analizie poddano136 ankiet, tj.97,1%) można stwierdzić, że rodzice są bardzo zadowoleni z udziału swoich dzieci w realizowanej innowacji. Jednogłośnie wypowiedzieli się, że dzieci dzielą się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i pomagają w przygotowywaniu posiłków w domu zwracając uwagę na to co jedzą. Rodzice uważają że program kulinarny „Mały kucharz” był bardzo interesujący i powinien być nadal kontynuowany

 

Mocne strony programu innowacji:

  •  Różnorodność metod i form pracy z dziećmi
  • Możliwość przygotowywania urozmaiconych dań
  • Opanowanie przez dzieci umiejętności samodzielnego przygotowania posiłku i w grupie (podział obowiązków i rozplanowanie czasu potrzebnego do przygotowania potrawy)
  • Pogłębienie wiedzy kulinarnej dzieci
  • Rozwinięcie umiejętności kulinarnych, korygowanie złych przyzwyczajeń i wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Przezwyciężanie niechęci dzieci do nowych smaków poprzez samodzielne przygotowanie potraw
  • Poznanie wartości odżywczych niektórych produktów
  • Poznanie przez dzieci zasad zdrowego odżywiania się
  • Integrowanie dzieci podczas wspólnego przygotowywania posiłków
  • Osiągnięcie przez dzieci sukcesu w działaniach kulinarnych (wzmocnienie wiary we własne możliwości)

 

Wnioski 

Program innowacji pedagogicznej „Mały kucharz” został zrealizowany i okazał się sukcesem pedagogiczno – wychowawczym, który będzie kontynuowany w roku szkolnym 2014/2015 w Przedszkolu nr 1 w Łapach.

 

 

                                                                  Joanna Onichimiuk

 

Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

„Mały kucharz”

 

W roku szkolnym 2014/ 2015 program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” będzie realizowany od listopada do maja w 6 grupach wiekowych:

 

  • w grupie II – 5 latków – wychowawca: Bożena Dąbrowska i Urszula Orłowska
  • w grupie III – 5-6 latków – wychowawca: Katarzyna Piszczatowska i Hanna Dąbrowska
  • w grupie IV – 5 latków – wychowawca: Urszula Płońska i Wiesława Kubajewska
  • w grupie VI – 4 latków – wychowawca: Joanna Onichimiuk i Agata Kamińska
  • w grupie VII – 4 latków –wychowawca: Krystyna Granaszewska i Elżbieta Piszczatowska
  • w grupie VIII – 6 latków – wychowawca: Anna Brejnak i Beata Perkowska

 

Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1200.

Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwolą dzieciom czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku. Realizacja programu wzbogaci wiadomości dzieci, rozwinie umiejętności kulinarne oraz wykształci prawidłowe nawyki żywieniowe.

 

                                         Koordynator: Joanna Onichimiuk

 

 

HARMONOGRAM  DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU EDUKACJI KULINARNEJ

DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”

W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

 

Lp

 

Termin realizacji

 

 

Grupa

 

Temat zajęć

 

Osoba odpowiedzialna

1.

Listopad

17.11.2014

VIII

„Naleśniki z dżemem i jogurtem”

Anna Brejnak

2.

18.11.2014

II

„Kanapki z pastą jajeczną i serową”

Bożena Dąbrowska

3.

18.11.2014

IV

„Pizzerinka”

Urszula Płońska

4.

19.11.2014

VI

 „Mini pizza z ciasta francuskiego”

Joanna Onichimiuk

5.

20.11.2014

VII

„Kolorowe pucharki” - deser z kolorowych galaretek

Elżbieta Piszczatowska

6.

21.11.2014

III

„Jogurt Piotruś Pan”

Hanna Dąbrowska

7.

Grudzień

08.12.2014

VIII

„Jabłka pieczone z cynamonem”

Beata Perkowska

8.

09.12.2014

II

„Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem”

Urszula Orłowska

9.

09.12.2014

IV

Kanapki z pastą pieczeniową

Wiesława Kubajewska

10.

10.12.2014

VI

„Świąteczne ciasteczka”

Joanna Onichimiuk

11.

11.12.2014

VII

„Sałatka jarzynowa”

Krystyna Granaszewska

12.

12.12.2014

III

„Piernikowe serduszka”

Katarzyna Piszczatowska

13.

Styczeń

12.01.2015

VIII

„Andruty z owocami”

Anna Brejnak

14.

13.01.2015

II

„Kolorowe koreczki”

Bożena Dąbrowska

15.

13.01.2015

IV

„Owsiane ciasteczka z wisienkami”

Urszula Płońska

16.

14.01.2015

VI

„Karnawałowe koreczki”

Joanna Onichimiuk

17.

15.01.2015

VII

„Tort z naleśników”

Elżbieta Piszczatowska

18.

16.01.2015

III

Naleśniki z dżemem i owocami”

Hanna Dąbrowska

19.

Luty

09.02.2015

VIII

„Myszki i muchomorki”

Beata Perkowska

20

10.02.2015

II

„Mini pizza”

Urszula Orłowska

21.

10.02.2015

IV

„Sałatka z kurczakiem i ananasem”

Wiesława Kubajewska

22.

11.02.2015

VI

„Witaminowy sok”

Agata Kamińska

23.

12.02.2015

VII

„Domki z herbatników”

Krystyna Granaszewska

24.

13.02.2015

III

„Zapiekanki z serem”

Katarzyna Piszczatowska

25.

Marzec

09.03.2015

VIII

„Sałatka jarzynowa”

Anna Brejnak

26.

10.03.2015

II

„Sałatka z paluszkami krabowymi”

Bożena Dąbrowska

27.

10.03.2015

IV

„Francuskie koperty z niespodzianką”

Urszula Płońska

28.

11.03.2015

VI

„Sałatka jarzynowa”

Joanna Onichimiuk

29.

12.03.2015

VII

„Fantazyjne jajka”

Elżbieta Piszczatowska

30.

13.03.2015

III

„Muchomorki”

Hanna Dąbrowska

31.

Kwiecień

13.04.2015

VIII

„Koreczki – zdrowe przekąski”

Beata Perkowska

32.

14.04.2015

II

„Murzynek”

Urszula Orłowska

33.

14.04.2015

IV

„Pucharki z musem brzoskwiniowym”

Wiesława Kubajewska

34.

15.04.2015

VI

„Fantazyjne jajka”

Agata Kamińska

35.

16.04.2015

VII

„Smaczne buźki- kolorowe kanapeki

Krystyna Granaszewska

35.

17.04.2015

III

„Jabłka zapiekane w cieście”

Katarzyna Piszczatowska

37.

Maj

11.05.2015

VIII

„Wesołe kanapki”

Anna Brejnak

38.

12.05.2015

II

„Owocowy pucharek”

Bożena Dąbrowska

39.

12.05.2015

IV

„Tęczowe galaretki z owocami”

Urszula Płońska

40.

13.05.2015

VI

„Owocowe szaszłyki”

Joanna Onichimiuk

41.

14.05.2015

VII

„Koperty z jabłkiem”

Elżbieta Piszczatowska

42.

15.05.2015

III

„Sałatka z gotowanych warzyw”

Hanna Dąbrowska

 

Program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

„Mały kucharz”

 

W roku szkolnym 2015/ 2016 program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Mały kucharz” będzie realizowany od października do maja w 5 grupach wiekowych:

 

  • w grupie III – 4 latków – wychowawca: Katarzyna Falkowska i Urszula Orłowska
  • w grupie IV – 5-6 latków – wychowawca: Katarzyna Falkowska i Agata Kamińska
  • w grupie VI – 5 latków – wychowawca: Joanna Onichimiuk i Agata Kamińska
  • w grupie VII – 5 latków –wychowawca: Krystyna Granaszewska i Bożena Dąbrowska
  • w grupie VIII – 4 latków – wychowawca: Elżbieta Gregorczuk i Bożena Domanowska

 

Zajęcia odbywać się będą w każdej grupie raz w miesiącu po godzinie 1200.

 

Program innowacji jest zgodny z Programem edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci ,,Nasze przedszkole” Małgorzaty Kwaśniewskiej i Wiesławy Żaby- Żabińskiej. Innowacja łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Obejmuje następujące rodzaje aktywności: społeczną, poznawczą, techniczną i zdrowotną. Zawiera treści dotyczące:

- kształtowania czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych

- rozwijania zainteresowań i umiejętności  kulinarnych

- poznawania wybranych urządzeń gospodarstwa domowego

- dbanie o bezpieczeństwo własne oraz innych

- dbania o własne zdrowie

Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwolą dzieciom czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdobywać nowe doświadczenia kulinarne

 

                                         Koordynator:  Joanna Onichimiuk

HARMONOGRAM  DZIAŁAŃ W RAMACH REALIZACJI PROGRAMU

EDUKACJI KULINARNEJ DLA PRZEDSZKOLAKÓW „MAŁY KUCHARZ”

 W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

 

Lp

 

Termin realizacji

 

 

Grupa

 

Temat zajęć

 

Osoba odpowiedzialna

1.

Październik

12.10.2015

VI

Owocowe jeżyki

Joanna Onichimiuk

2.

13.10.2015

III

Koktajl piękności

Katarzyna Falkowska

   3.

15.10.2015

IV

Koktajl piękności

Katarzyna Falkowska

4.

15.10.2015

VIII

Zdrowa i kolorowa

sałatka owocowa

Elżbieta Gregorczuk

5.

16.10.2015

VII

Koreczki – zdrowe przekąski

Krystyna Granaszewska

6.

Listopad

17.11.2015

III

Owocowe koreczki

Urszula Orłowska

7.

17.11.2015

IV

Kolorowe kanapki

Agata Kamińska

8.

18.11.2015

VI

Kolorowe kanapki

Agata Kamińska

9.

19.11.2015

VIII

Koreczki owocowe

Bożena Domanowska

10.

20.11.2015

VII

Andruty z owocami i miodem

Bożena Dąbrowska

11.

Grudzień

14.12.2015

VI

Zakręcone naleśnikowe ślimaczki na patyku

Joanna Onichimiuk

12.

15.12.2015

III

Deser owocowy z serową pianką

Katarzyna Falkowska

13.

17.12.2015

IV

Deser owocowy z serową pianką

Katarzyna Falkowska

14.

17.12.2015

VIII

Tosty z szynką, serem, papryką i pomidorem

Elżbieta Gregorczuk

15.

18.12.2015

VI

Deser jogurtowo -owocowy

Krystyna Granaszewska

16.

Styczeń

12.01.2016

III

Karnawałowe fantazje

Urszula Orłowska

17.

12.01.2016

IV

Kanapka waflowa z miodem i owocami

Agata Kamińska

18.

13.01.2016

VI

Kanapka waflowa z miodem i owocami

Agata Kamińska

19.

14.01.2016

VIII

Mysia sałatka z jajek i sera

Bożena Domanowska

20.

15.01.2016

VII

Sałatka z kurczakiem

Bożena Dąbrowska

21.

Luty

08.02.2016

VI

Sałatka z kurczakiem

Joanna Onichimiuk

22.

09.02.2016

III

Kulki z płatkami owsianymi

Katarzyna Falkowska

23.

11.02.2016

IV

Kulki z płatkami owsianymi

Katarzyna Falkowska

24.

11.02.2016

VIII

Naleśniki z musem jabłkowym i jogurtem

Elżbieta Gregorczuk

25.

12.02.2016

VII

Mini pizza” –zapiekanka

Krystyna Granaszewska

26.

Marzec

08.03.2016

III

Galaretki- łódeczki

Urszula Orłowska

27.

08.03.2016

IV

Galaretka z owocami w skórce pomarańczy

Agata Kamińska

28.

09.03.2016

VI

Galaretka z owocami w skórce pomarańczy

Agata Kamińska

29.

10.03.2016

VIII

Marchewka z pomarańczową nutką

Bożena Domanowska

30.

11.03.2016

VII

Mini kanapeczki

Bożena Dąbrowska

31.

Kwiecień

11.04.2016

VI

Sałatka wiosenna

Joanna Onichimiuk

32.

12.04.2016

III

Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką

Katarzyna Falkowska

33.

14.04.2016

IV

Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką

Katarzyna Falkowska

34.

14.04.2016

VIII

Zwierzaki – cudaki z jajek

Elżbieta Gregorczuk

35.

15.04.2016

VII

Łódeczki z jajek – wielkanocne smaki

Krystyna Granaszewska

36.

Maj

10.05.2016

III

Sałatka jarzynowa

Urszula Orłowska

37.

10.05.2016

IV

Jogurtowe Parfait

Agata Kamińska

38.

11.05.2016

VI

Jogurtowe Parfait

Agata Kamińska

39.

12.05.2016

VIII

Koktajl bananowy

Bożena Domanowska

40.

13.05.2016

VII

Owocowe szaszłyki

Bożena Dąbrowska