
REALIZACJA PROGRAMU EDUKACJI KULINARNEJ ,,MAŁY KUCHARZ" W GRUPIE VII
Dnia 10.03.2023 roku w grupie VII 4 latki integracja odbyło się zajęcie w ramach realizacji projektu edukacyjnego dla przedszkolaków „Mały Kucharz”. Dzieci wykonały pastę rybna z jajkiem. Na wstępie przedszkolaki dowiedziały się o właściwościach odżywczych produktów, z których przygotowały pastę a więc: łosoś, tuńczyk, jajka, pomidory suszone, ogórek, rzodkiewka, twarożek, majonez i różne rodzaje pieczywa. Następnie dokładnie umyły ręce, przypomniały z nauczycielem zasady higieny obowiązujące podczas realizacji zajęć kulinarnych, przebrały się w stroje – fartuszki i chustki na głowę. Podczas zajęcia kroiły, mieszały, doprawiały pasty a następnie samodzielnie wykonywały piękne, kolorowe kanapki, które zjadały ze smakiem. Obiecały, ze podziela się przepisem z bliskimi na zdrowe śniadanie.