Nasze Przedszkole posiada własną kuchnie, w której dbamy o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych. Posiłki planujemy tak aby zawierały produkty z różnych grup żywnościowych i sporządzane z nich potrawy były jak najmniej przetworzone. Produkty żywnościowe dostarczane do naszej kuchni są zawsze świeże, ze znanych źródeł i od sprawdzonych dostawców.
Do naszego przedszkola uczęszczają dzieci wymagające stosowania różnych diet. Posiłki przygotowywane są przez p. kucharki oraz intendenta żywieniowego, względniają zalecenia lekarskie w tym zakresie. Przygotowujemy diety: bezmleczne, hipoalergiczne, bezglutenowe, niskokaloryczne, ubogoantygenowe.
Dzień zaczynamy od śniadania, a wiec pyszne kanapki z porcją warzyw do tego herbatka, kakao lub zupa mleczna z dodatkiem płatków zbóż różnorodnych (orkisz, żyto, owies, amarantus) wzbogacana przez dodatek bakalii lub owoców.
II śniadanie to kasze: jaglana, manna, kisiel, budyń, jogurt lub koktajl własnej produkcji – zawsze z dodatkiem owoców lub warzyw.
Obiad jest zawsze dwudaniowy: zupy sporządzane są na wywarach warzywnych, drugie danie z warzywami podanymi w postaci surówek i warzyw gotowanych także przyrządzanymi przez nasze panie kucharki.
Podwieczorek to też porcja zdrowej energii: owoce, warzywa, ciastka zbożowe, soki- tłoczone lub 100% bez dodatku cukru, własne jogurty naturalne łączone z sezonowymi owocami.
Wędliny i mięso przeznaczone do spożycia przez dzieci staramy się kupować wysokiej jakości, zawsze świeże i poparte Handlowym Dokumentem Identyfikacyjnym dla tychże produktów.
Nie używamy żywności przetworzonej: konserw mięsnych, mielonek, gotowych posiłków mięsnych i rybnych.
Każdego dnia jemy owoce i warzywa jako dodatki do śniadań, obiadów i podwieczorków – nasze polskie sezonowe i te z ciepłych krajów w zależności od pory roku.
Nie używamy wzmacniaczy smaku i zapachu: typu kostki rosołowe, Vegeta, Jarzynka. W celu podniesienia walorów smakowych potraw i również ograniczając do minimum spożycie soli stosujemy naturalne przypraw takie jak majeranek, czosnek, bazylia, cząber, tymianek, papryka, i tym podobne zioła.
Nasze dzieci mają stały dostęp do wody niegazowanej.
Herbatę dosładzamy niewielką ilością miodu naturalnego lub cukrem brązowym.
Posiadanie własnej, doskonale wyposażonej kuchni w przedszkolu to bardzo ważna rzecz w prawidłowym i zdrowym żywieniu dzieci przedszkolnych. To również świetny element edukacyjny.
Przy okazji, w kuchni dzieci przedszkolne uczestniczą w wielu zajęciach kulinarnych, gdzie same przygotowują – pod czujnym okiem pań kucharek i nauczycielek, rozmaite smakołyki, które następnie zjadają ze smakiem.