„MAŁY KUCHARZ”
PROGRAM EDUKACJI KULINARNEJ DLA PRZEDSZKOLAKÓW
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Mały kucharz”.
„Mały kucharz” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
Cele programu:
1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
7. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich
8. Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi
9. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
10. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
Program będzie realizowany od września 2022 roku do maja 2023 roku we wszystkich grupach przedszkolnych: 3,4 i 5 latkach. Realizacja programu wzbogaci wiadomości dzieci, rozwinie umiejętności kulinarne oraz wykształci prawidłowe nawyki żywieniowe.
Grupa I - Bratki - Kokltail mleczny z bananami
Grupa VII ,,Maki " - Pasta jajeczna z jajkiem
Grupa VIII ,,Stokrotki" - Sałatka makaronowa